Clean Air Fund, в партньорство с проект “Зелена София на

...
 Clean Air Fund, в партньорство с проект “Зелена София на
Коментари Харесай

9 решения за по-чист въздух бяха презентирани на хакатона „Подобряване на качеството на въздуха в България“

 Clean Air Fund, в партньорство с план “Зелена София ” на Столична община, MOVE.BG и VMWare проведоха хибридното събитие „ Подобряване на качеството на въздуха в България “, на което представители на бизнеса, неправителствени организации, студенти, жители и общинска администрация сплотиха старания в търсене на решения за по-чист въздух в градовете в България.  

В първата част на събитието бяха показани резултатите от най-новото проучване „ Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните служащи в София “, което сподели, че качеството на въздуха въздейства върху кариерните решения и е едно от най-важните нефинансови условия за висококвалифицираните чиновници. Макар общините и фирмите да имат редица начинания, казусът с качеството на въздуха е комплициран и е нужно включването на всички заинтригувани страни в разговора.

Именно по тази причина във втората част на събитието, която мина под формата на хакатон, се включиха интензивно жители и чиновници, които благодарение на ментори работиха върху своите хрумвания за по-чист въздух.

Финално бяха показани 9 хрумвания, като първата концепция пристигна от Хасково и бе фокусирана върху създаване на станции за мониторинг на въздуха и водата посредством висококачествени датчици и платформа, употребяваща изкуствен интелект за разбор на данните и прогноза за замърсяването на въздуха, сходна на прогнозата за времето.

Вторият тим насочи фокуса към капацитета на зелените покриви да бъдат бели дробове на модерния град и да подобрят въздуха. Техните изгоди бяха ясно посочени – 100 м2 зелен покрив филтрира 200 кг прахуляк от въздуха за 1 година, понижават резултата на топлинния остров и температурата в градовете, основават спомагателна шумоизолация, повишение енергоефективността на постройката. Като допълнение, би могло и да се развива градско земеделие на покрива в комбиниране с компостиране на боклуци от живущите.

Третата концепция бе да даде една по-глобална картина и изброи голям брой ограничения и повсеместен метод: първо посредством по-добра оценка на замърсяването посредством основаване на самостоятелни измервателни станции и мрежа от преносими нискобюджетни станции и основаване на обща платформа за оценка на качеството на въздуха. Също бе обърнато внимание и на потребността от понижаване на излъчванията в превоза и енергийната успеваемост в постройките – посредством отопление посредством термопомпи и потребление на фотоволтаични системи. Другият основен способ за понижаване на замърсяването е увеличението на растителността, и то характерни растителни типове, които реагират с някои замърсители (например бръшлян, люляк и др.). Важна част от решението и даже това, с което би трябвало да се стартира, е информирането и ангажирането на жителите посредством обща цифрова платформа, с цел да могат те да стартират да работят по-проактивно.

Четвъртият тим също показа тримерен разбор на замърсяването и голям брой ограничения на общинско равнище, които да са като обединен стандарт и да могат да бъдат приложение във всички общини – като се стартира от създаване на мониторингови системи за локализиране проблематичните региони, изключително на тези с превишени ФПЧ 2,5 (които са по-опасни, изключително за децата), отчитане на топографията на другите региони, прехвърляне на общински средства за съответни планове. Като съответни ограничения бяха изредени „зелен билет“ за градския превоз в дни със повишено замърсяване и озеленяване на основни пътни артерии с най-малко 5 м необятни зелени масиви, които да поемат замърсяването и шума от огромните булеварди и биха филтрирали към 70% от ФПЧ. Така биха могли да бъдат включени и жителите в тяхната поддръжка.

Петото предложение цели основаването на юридическо лице с нестопанска цел, което да работи за превръщането на градовете в България в “Райска градина ”, като се употребяват земите в градовете и покрайнините им, тъй че да се опази биоразнообразието и за поощряване на локално произвеждане на селскостопанска продукция по модела на испанската Дехеса. Така последователно ще се отклони метода от еднотипно залесяване с бял бор в земите на държавните горски стопанства и заменянето им с дървесни типове, които са типични за съответни естествени местообитания и климат и опазват биоразнообразието. По образеца на Виена, градовете биха могли да засаждат и лозови масиви в градовете.

Шестата концепция цели да покаже връзката сред мръсния въздух и здравословните последствия и неприятното качество на живота в резултат от това. Това се реализира главно с осведоменост на хората на какви замърсители са изложени те всекидневно и по какъв начин самите те способстват за това. Това би било допустимо посредством потребление на датчици/сензори, които да бъдат носени от доброволци, и да се събират данните централизирано. Те биха могли и да осведомят жителите, че се надвишават здравословните предели. Информационната акция цели да бъде повсеместна и да включва разнообразни заинтригувани страни.

Седмият тим се показа с концепция за мобилно приложение, наречено Aired Out. От една страна то цели да се събере на едно място цялата налична информация за измерванията на качеството на въздуха, трафика и отоплението, като взаимно работят всички заинтригувани страни. Данните биха могли да бъдат употребявани от жители, локалните управляващи, НПО-та, страни. Ключов прийом би бил и потреблението на геймификация, тъй че жителите да бъдат подтиквани да споделят какво са създали за намаляването на своите въглеродни излъчвания през днешния ден за околната среда, за своя личен регион, в който живеят и да получават награди за това.

Осмото предложение бе наречено “Зелена пътечка ”, която води към поетапно възстановяване качеството на въздуха в затворени и открити пространства, посредство образование, нововъведения и игрови детайли. Това още веднъж се случва чрез мобилно приложение, като тази виртуална “пътечка ” се разклонява първо към учебните заведения, инициирайки план “Пеша на учебно заведение ”, който подтиква с игрови детайли, “зелени награди ” и обучение и осведоменост по казуса. Мобилното приложение надгражда към този момент съществуващото SofiaCoin, като се трансферира на национално равнище, и също се насочи и към чиновници на фирмите и се предизвикват надпревари сред учебните заведения, сред фирмите, сред жителите. Вторият план е “пътечката ” в учебно заведение – посредством практическо обучение, включващо новаторски артикул с микроводорасли и изгодите от него за качеството на въздуха в затворени пространства. Продуктът е биоректор, наименуван Vodoraslo, и понижава равнищата на CO2, NO2 и SO2 в затворени пространства. Предложеният план надгражда доста от към този момент съществуващите начинания.

Деветата концепция е наречена “Слънчева духалка ”, която може да работи по през целия ден, всеки ден, без потребност от зареждане и без нездравословен отпечатък. Сглобяването й се състои от вакуумна тръба и други елементарни съставни елементи, елементарно е и всеки може да го направи самичък, без да има някакви специфични умения и знания. Вакуумната тръба отделя огромна топлота при слънчево греене, в случай че бъде сложена до прозореца и слънцето я напича денем и заменя напълно отоплението денем.

Журито оцени всички планове като доста скъпи и благодари на всички ментори и сътрудници на събитието. В избора си за финални спечелили, те се насочиха към съответните хрумвания, които могат да бъдат приложени на процедура и отредиха следните хрумвания за спечелили:
Трета премия отива при тим №9, който презентира концепция №5 “Райска градина в градовете ”, целяща да интегрира работата върху биоразнообразието и замърсяването на въздухаВтора премия бе отредена за Отбор №13, който показа концепция №9 за “Слънчевата духалка ” и цели да насърчи основаването на действителен първообраз.Първа премия отива при тим №12, който сътвори предложение №8, наречено “Зелена пътечка ”, което адресира замърсяването още от източника му, ангажира учениците и идващото потомство. Извънредна специфична премия бе дадена и на първата концепция, която сплотява проблемите както на въздуха, по този начин и на водата. Тя ще получи поддръжка от “Зелена София ” и Zero Waste Sofia, незабавно щом има създадени и сензори за качеството на водата, както и за сравняване на данните от сензорите за въздуха с настоящите сертифицирани станции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР